neděle 27. prosince 2020

Sbírka vánočních povídek Nejkrásnější dárek

 Jako již druhou letošní vánoční knížku jsem si přečetla a zároveň pořídila do své knihovny sbírku vánočních povídek od českých autorů s názvem Nejkrásnější dárek. Pokud ale čekáte vánoční feel good počtení, tak jistojistě budete zklamaní. Jedná se sbírku dvanácti vánočních povídek od českých autorů jako je Theo Addair, Anna Musilová, Kateřína Šardická, Magdalena Mintová, Alžběta Bílková, Aleš Novotný, Radek Blažek, Klára Nováková, Sam Xabyssus, Veronika Burgerová, Jolana Hanáková a Martina Mátlová. 

Ne ze všech povídek jsem tedy byla odvázaná, ale bylo to kouzelné vánoční počtení, které rozesmutnilo, zahřálo u srdce a pomohlo načerpat vánoční atmosféru. 

Anotace

Soubor dvanácti vánočních povídek mladých českých autorů. Stejně jako se liší každá sněhová vločka, je každý příběh v této knize jedineční. Nejkrásnější dárek je antologie dvanácti young adult povídek od mladých českých autorek a autorů. Jejich hrdinové vám připomenou, proč milovat Vánoce a jak příjemné je ztratit se za dlouhých zimních večerů někde v koutku s dobrou knížkou. Krom známých jmen české young adult scény nabízí kniha i pár překvapivých debutů. Začtete se spolu s námi do stránek příběhů a užijte si neocenitelné kouzlo Vánoc.

Hodnocení

4⭐/5 ⭐

V této vánoční knížce rozhodně nečekejte sbírku vánočních feel good romantických povídek. Ve většině povídek hrají hlavní roli více či méně pochroumané rodinné vztahy. Hlavní hrdinové se musí vyrovnat se ztrátou, odmítnutím a dalšími ránami, které se jen tak nezahojí, a s časem Vánoc jakoby se rány a trápení ještě prohlubovali. 

Ne všechny povídky se mi líbily a tak bych tu ráda vyzdvihla jen některé, například Zub času od Magdaleny Mintové, Od mámy z lásky od Aleše Novotného, dále Maršmeloun pro Ráchel, Nejdelší noc v roce od Radka Blažka a nakonecPolička vyřazených knih od Kláry Novákové. Rozsah povídky neumožňuje tolik do děje proniknout a proto pro některé autory bylo dost těžké vykreslit vše, co je potřeba aby byli povídky skutečně vynikající. Je to sbírka zkušených autorů i těch začínajících a někdy bylo až s podivem, že nevypsaní autoři dokázali napsat daleko lepší povídky než autoři světem literatury už protřelý. Ale není to tak, že bych mohla říct, že všechny povídky začínajících autorů jsou horší než ty těch už protřelých autorů a naopak. Každá povídka měla něco do sebe a každý si tak mohl najít to své kouzlo, které mají jedině Vánoce. Mě například donutilo k zamyšlení, že i když jsou tyto Vánoce díky covidu jiné, tak nezáleží na tom, že jsme nestihli koupit všechny dárky, ale že záleží na tom, kdo je s námi u toho vánočního stromku a že záleží na lidech, které milujeme a možná že je fajn vyměnit trošku toho vánočního shonu za trochu času navíc s našimi blízkými. Protože kdo ví, kdy mohou být Vánoce s nimi ty poslední. 

Co ale musím rozhodně vyzdvihnout je čtivost knížky. Každá povídka měla cca 15 stran, takže jste si to mohli úplně s klidem dávkovat mezi například zdobením stromečku, či v přestávkách mezi oblíbenými pohádkami. Hrozně se mi líbilo grafické zpracování knížky, kdy před každou povídkou jsou krásné ilustrace a krásné zpracování krátkých informací o autorovi. A ta obálka, ořízka..no prostě úžasný. Jediné co mi vadilo byl divný smrad papíru.

Rozhodně mam v plánu si před příštími Vánocemi udělat re-reading této vánoční knížky. 

Ukázka z knížky

Alex přemýšlel o tom, co řekla. Podíval se jí do očí, ze kterých se jí pořád koulely slzy. "Kouzlo není něco, co se stane, když proneseš ta správná slova. Kouzlo je v tom, co dokážeš vnímat srdcem.," začal opatrně."Podívej se třeba na mého bratra. Když se na lidi se syndromem podívá někdo cizí, vidí v nich odchylky přírody nebo medicínské záznamy. Ale když je vnímáš srdcem, jsou to zázraky."


Žádné komentáře:

Okomentovat

Recenze: Když se introvertka vdá - Debbie Tung

 Dnes bych vám tu ráda představila miloučkou jednohubku, nový komiks od mé oblíbené autorky Debbie Tung. Od Debbie už mám přečtené dva komik...