čtvrtek 5. prosince 2019

Recenze: Pusinka (S. Hannah)

Včera jsem dočetla knížku s názvem Pusinka, od autorky Sophie Hannah.

autor: Sophie Hannah
nakladatelství: Ikar
rok vydání: 2015
Počet stran: 318
ISBN: 978-80-249-2926-2

Anotace:
Jen na pár hodin si Alice Fancourtová odskočí od svého miminka, kterému jsou pouhé dva týdny. Zatímco byla pryč, její malou měl na starosti manžel, David Fancourt. Když se vrátí do domu u Jilmů a vstoupí do dětského pokoje, jako by se propadla do zlého snu. Trvá na tom, že dítě, které leží v postýlce a má na sobě oblečení Florence, není její dcera. Její manžel zase naopak tvrdí, že Alice buď lže, nebo se zbláznila. Alice však ví, že musí policii přesvědčit než bude příliš pozdě. Kniha Pusinka je prvním románem ze série, kde se čtenářům představují detektivové Charlie Zeilerová a Simon Waterhouse.

Stručný děj (pozor, může obsahovat spoilery):

Kniha Pusinka je rozdělena do dvou dějových linií. Jedna dějová linie sleduje vyšetřování detektivního týmu Simona a Charlie a druhá linie sleduje dění kolem Alice Fancourtové v domě U Jilmů.

Alice je provdaná za Davida a žije s ním a s jeho matkou, a synem Felixem, kterého má se svou první ženou, která byla tragicky zavražděna, ve skvostném domě U Jilmů.

Alice má za sebou těžký a dlouhý porod své dcery Florence, po kterém jí zůstala na břiše ošklivá jizva a stále se necítí duševně i tělesně v pořádku. Přesto se nechá přesvědčit svou tchýní Vivienne aby si vyrazila mezi lidi a trošku se odreagovala. Vyrazí proto ve svém starém autě do fitness centra Waterfront, kam jí Vivienne zakoupila členství.

Když se ale vrátí domů, najde dveře do domu otevřené a svého manžela jak usnul v ložnici. Když vstoupí do dětského pokoje, je to jako by se propadla do zlého snu. Tvrdí, že dítě, které leží v postýlce není její dcera Florence. Trvá na tom, že policie musí zahájit vyšetřování a její dceru najít.

Její manžel naproti tomu tvrdí, že Florence nikdy neopustila dům U Jilmů a že Alice se určitě vinou těžké poporodní deprese totálně zbláznila.

Detektivové sice formálně zahájí vyšetřování, ale nedávají tomu žádnou velkou naději. Alice v průběhu vyšetřování přichází se stále bizardnějšími teoriemi, co se s její malou mohlo stát. Až nakonec zmizí Florence i Alice úplně. Kde je nakonec pravda?

Hodnocení: 90 %

Ač tato knížka neměla pozitivní ohlasy, i tak jsem toužila si jí přečíst. A nelituji toho. Kniha se zpočátku četla spíše zdlouhavě a vůbec děj neutíkal, také mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla na dvě dějové linie, ale zhruba od čtvrtky knížky jsem se začetla a už mě děj nepustil. Od půlky knížky jsem sice téměř na sto procent tušila, kdo je viníkem toho všeho, ale i tak to byla krásně  napsaná kniha. Takže zasloužených 90 %.

O autorce:

Sophie Hannah je autorka několika psychologických thrillerů, které si získali čtenáře po celém světě. Sophie také píše poezii. Je vdaná a žije se svým manželem a dětmi v Cambridgi. Byla také nominována na cenu T. S. Eliota. Je také autorkou knihy "Vraždy s monogramem", kde se pod jejím vedením vrátila nejoblíbenější postava vyšetřovatele Hercule Poirota ze sérií od královny zločinů od Agathy Christie.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Recenze: Když se introvertka vdá - Debbie Tung

 Dnes bych vám tu ráda představila miloučkou jednohubku, nový komiks od mé oblíbené autorky Debbie Tung. Od Debbie už mám přečtené dva komik...