úterý 17. března 2020

Recenze: Solitaire (A. Oseman)

Četli jste Srdcerváče? Já jo. A tak vám určitě neutekla další kniha od této autorky, s názvem Solitaire. A co si o ní myslím? Na to se podívejme v následujícím článku. Ale už teď na začátek si to můžeme shrnout, bylo to 338 stran utrpení.

název: Solitaire
autorka: Alice Oseman
nakladatelství: CooBoo
rok vydání: 2014
počet stran: 338

Anotace:

Pokud by vás to napadlo, tak tohle není žádná lovestory. Jmenuji se Tori Springová. Ráda spím a ráda bloguju. Minulý rok - před tím vším, co se stalo s Charliem a předtím, než jsem se musela vypořádat s maturitou a přihláškou na vysokou a faktem, že jednoho dne opravdu budu muset začít s lidmi mluvit - jsem měla kamarády. Všechno bylo úplně jinak, řekla bych, ale to teď skončilo. Teď je tady Solitaire. A Michael Holden. Vím, o co se Solitaire pokouší a Michael Holden je mi ukradenej. Fakt jo. Solitaire je výborný debut devatenáctileté Alice Osemanové. Ideální pro všechny, kteří se nadchli pro příběhy Johna Greena či Rainbow Rowellové. Její hlavní hrdinka Tori je cynická až do morku kostí a autentická středoškolačka, stejně jako její autorka.

..."Důležité je činit každej den hromadu objevů", zvedne se, "jedině tak bude každej den jinej než ten předchozí. -ukázka z knihy

Stručný děj:

Tori Springová kdysi bývala zcela normální děvče, ovšem pak se něco změnilo. Její bratr Charlie se vlivem psychických problémů pokusil o sebevraždu. Od té doby se z Tori stal cynik, který nesnáší všední věci - autobusy, knihy, párty a hlavně komunikaci s ostatními lidmi. Místo toho tráví veškerý volný čas u počítače, kde píše svůj blog, či se dívá na filmy.

Jednoho dne najde na své skříňce růžový papírek se šipkou a potom další, a další a další. Na konci této cesty z papírků se poprvé setkává se Solitaire. Od té doby neuběhne den, aby Solitaire něco na škole neprovedl. Ale jak zjistit, kdo se za tímto "hnutím" ukrývá? Toriino podezření padne na záhadného Michaela Holdena, nebo na jejího bývalýho nejlepšího kamaráda Lucase? Odhalí Tori toto tajemství včas? Jaké katastrofální dopady může mít tento studentský žertík?

...Kent spráskne ruce. "Vzpomeň si na všechny ty filmy, cos viděla. Většina lidí, kteří jsou šťastní a daří se jim mají kamarády, ne? Třebaže často mají jen jednoho nebo dva blízké přátele. Tak třeba Darcy a Bingley, Jane a Elisabeth, Frodo a Sam, Harry, Ron a Hermiona. Přátelé jsou důležití. Osamělí lidé jsou většinou záporné postavy. Jako Voldemort." - ukázka z knihy.

Hodnocení: 2⭐/5

Po dočtení knihy jsem si upřímně oddechla. Ke čtení jsem se už potom musela nutit. Nelíbila se mi hlavní hrdinka a její pesimističnost a neúcta ke knihám. A koneckonců všechny ostatní postavy mi nebyli sympatické. Celkově se mi příběh nelíbil, měl nevyužitý potenciál. Byl to příběh dost zmatený a často mi unikaly souvislosti. Jediný plus příběhu byl neotřelý námět, který mohl být líp rozvinutý a čtivost knihy. Jediné, co to omlouvá je věk spisovatelky v době, kdy knihu psala. Bohužel.

O autorce:

Alice Oseman je anglická spisovatelka a ilustrátorka. Narodila se roku 1994 v Kentu, v Anglii. Je autorkou young adult románů a grafických románů, jako  jsou například Srdcerváči. Její kniha Solitaire byla nominována na cenu YA Book Prize, the Inki Award a Goodreads Choice Award. 






Žádné komentáře:

Okomentovat

Recenze: Když se introvertka vdá - Debbie Tung

 Dnes bych vám tu ráda představila miloučkou jednohubku, nový komiks od mé oblíbené autorky Debbie Tung. Od Debbie už mám přečtené dva komik...